Tuesday, February 1, 2011

camne nak buat jerawat? tips tips.kah3

salam pembaca blog littlemissyakira.blogspot.com sekalian.

harini aku nak wat segmen kesihatan la pulak.. setelah aku menyedari entri2 aku before ni langsung xde input ilmiah yang boleh pembaca2 sekalian amik wat pedoman hidup. maklumanla.. aku tareti nak mentarbiah2 orang.. apatah lagi nak cari info2 berilmiah bagai.. cukupla kehidupan luar sebagai student laws yang salu ngadap fact n principles. so kat blog ni la tempat aku nak merepek meraban pon.. this is the real me. hehe. ok done muqadimah.kat mna kita tadi? o yes, segmen kesihatan.. =.=

today im goin to talk a bit on how to make pimples. pimples tu apa? buat pembaca2 yang xtawu.. ianya sejenis nama makanan. abhahaha!! ok, korang mesti la tau kan pebendanya pimples as known in malay word, jerawat. cina kata "jilawat oo". whatever. (T__T).

sejak kita da mencapai akhil baligh.. start la tumbuh bendalah ni suma.. baruu matured abes babe~ *kepala otak hekaw kann* . etceli.. semua orang meci kan jerawat ni. but why?? ia langsung xbersalah! apa kata korang biarkan ianya hidop subur dan makmur diatas pemukaan kulit muka, or badan? ia juga berhak untuk hidup as living thing kan kan...~ haha. baru ada kimia gitewww~ ok kenapa jerawat tu bule hadir tanpa diundang serta di anak-tirikan oleh sesetengah ibubapa yang tidak mahukannya?

lets cekidoutttt~

jerawat itu apa?

bukan nama ikan ke apa ok.. istilah lainnya ialah acne or acne vulgaris. ianya jugak dirujuk sebagai inflamasi kelenjar sebum, boleh mengakibatkan lesi kulit pada muka, belakang dan dada.

memula jerawat ni naek cam bintik putih yang dalam tu kemudiannya terkandung nanah or buleh jadi naek macam bonjolan hitam or merah. hurm.. dalam pemerhatian aku, jerawat ni bule jadi faktor keturunan.. kulit berminyak macam i la nyah.. or sebab hormon n kuman bakteria.

if faktor keturunan.. aku xtaw camne nak settle ni. sebab alhamdulillah.. family aku xda yang heavy berjerawat. tapi kalau pasal kulit berminyak.. aku la juara dia. (T_T). tapi bila aku da prust gile pk sal kulit berminyak da macam bule juai kat pasaran antarabangsa, aku akn cuba appreciate minyak kat muka ni dengan berpegang kepda prinsip kulit berminyak lambat kedot. ah! kesahihannya yang diragui tetap fakta yang sahih bagi aku. teeheee!

what if hormon or kuman? bagi pompuan yang belum menopos, nak dekat datang BULAN mengambang jer.. da gelabah abes dak2 ni. nebess kot~ nak nak lagi due date piyed area tarikh2 kuar dating ke.. ada majlis2 keramaian jer.. memang cari nahas la kalau jerawat naik time tu! so, ada yang amek langkah secure dengan menempek pelbagai produlk kemikel maupun tradisional kt jerawat dimuka. if kek badan sapo nok nengok yer dok? =.=

tapi if jerawat merebak dengan berluasa akibat kuman yang anda bawak, memang serve u right la.. yang gatai tangan gi picit, or simpan kuku panjang2.. or lap muka dengan tuala badan sape suro~ so, elakkan ini. ok?

saranan aku untuk kalian yang muka berjerawat teruk.. pakai produk penjagaan muka yang tidak berkemikel. pakai yang tradisional.. susu kambeng? yang tu xpenah taw. tp sabun susu beras is highly recommended! ;)

*zoom abes. tanpa mekap.
muka xnatural beauty..pale la apelagi =.=
pelis aa jangan keco2 pic sembab aku kat orang luar. kah3. bajet plak.

p/s: blajarla menghargai jerawat. skali zaman jer seumor hidup. nanti da tua xde lagi jerawat.. tapi jeragat pulop. kah3

8 comments:

k.a.s said...

nice entry. xD

saying of my heart said...

hehehe.. thanks anyway ;D

Bazilah said...

benci r jururawat! ehem, susu beras beli katne? hehe

saying of my heart said...

kt kedah banyakla juai cik bazilah. if nak.. sini bule tolong kira.haha.

tapi mmg siyes ok sgt.. muka i da kurg minyak sebb sbun tu la.. *pomote muka sndiri pulak! kah3

Dr MizEd said...

Utk hapuskn jerawat, kite bleh beli ubat kt farmasi name die Dalicin T.
N then kite kene Pakai set pencuci muke yg sesuai ngan kulit kite

saying of my heart said...

thanks for the tip Dr. MIzED..! ;D
*yg ni bru tip btol... ;)

Cik Yan said...

First time cik yan bace entry nak buat jerawat
selalu cara nak cure jerawat..
HAHAHAHA..

nice entry..=)

saying of my heart said...

hye CY.. hurmm.. kna ajar 'cara' nak wat jrawat..
bru taw cra nak cure. ;p
*perli jer title entry tu.huhu XD

Post a Comment