Thursday, August 26, 2010

goodbye REDBULL

Alhamdulillah... aku 'berjaya' melepasi harini ini. wah! haha,apakah motifnya..? herrmm..
exam Malaysian Legal System totally making me stress! thanks Dr. Farid Sufian. u are such an expert. yes, you are. haha. Lega... ahirnya, bleh la rehat2, bersosial2, dan memanjakan diri seperti biasa.hihi.. dan,dan.. meng-update blog.


A thing yang aku nak kongsi to ol readers, the fact of taking and consuming energy drink-REDBULL. Actually, this is one of my FEVERet drink which could make me addicted! dah ramai yang nasihat aku supaya avoid 'benda' ni.. tapi meraka-mereka itu lah..tidak mempunyai hujah & bukti yang kukuh bila aku tanya WHY tak boley minum. ada yang cakap...
1- ''perempuan xleh minum wey, redbull dibuat untuk laki jer''
2- ''haa..hang minumla..satgi tendency hang bertukaq, jadi lesbian''
Ada yang berkata, effectnya ke atas hormon. hermm.... nasehat2 bersama mitos2 yang anda bawa bikin saya ketawa terguling-guling saja. non of them yang bagi sebab-sebab dari sudut kesihatan. Aku pun terus-terus minum, kadang-kadang 2 tin sehari. hihi.. ;p dapp ummpp~
But now, aku da mula sayang diri sendiri agaknya, maka aku pon wat la research sket & risik2 pak cik GOOGLE kita.. berikut adalah finding yang aku dapat..


''Negara Jerman, Perancis dan Norway telahpun mengharamkan minuman ini selepas mendapati ia mempunyai kesan sampingan yang boleh membawa maut. Kandungan kafein, stimulant glucuronolactone dan taurine yang tinggi boleh menyebabkan darah tinggi, anxiety (keresahan) dan juga penyakit jantung jika diambil dalam kuantiti yang banyak. Ia juga tidak sesuai diminum oleh kanak-kanak dan wanita mengandung yang akan menyebabkan keguguran kandungan.''

Penerangan lanjut sila lah google link di bawah ;)


REDBULL INGREDIENTS..

-A 250ml can of Red Bull contains sugar in the form of glucose and sucrose, taurine, caffeine, B-group vitamins, color, flavoring, glucuronolactone, inositol, carbonated water, and sodium citrates.

Everybody knows yang gula dan kafen ( caffein ) boleh menggalakkan tenaga, tapi tenaga yang dihasilkan daripada gula dan kafen ni bersifat sementara. Once effect dia 'habis' (effect memberikan tenaga dan kesegaran) badan kita nak, & nak lagi. begitulah ketagihnya minuman ni. (uke, no wonder la..huhu). Tapi kesan kafen terhadap people.. tak sama. sebab tu some yang boleh ingest dalam amount yang 'banyak' tanpa rasa any difference, some others highly sensitive terhadap kafen.


REDBULL can kill us slowly.. berikut ada beberapa finding about this sweetest killer;

1-Research at the Cardiovascular Research Center at the Royal Adelaide Hospital and Adelaide University mendedahkan persamaan pada profile kardiovaskular pesakit jantung dan juga PEMINUM REDBULL!

2- 250 ml untuk setin REDBULL can thicken the blood dan cenderung untuk membeku.

3- Kombinasi REDBULL & VODKA yang popular diambil di pub2 boleh membawa maut dan memberikan kesan terhadap jantung

4-Vitamin B yang terkandung dalam REDBULL boleh menggalakkan tenaga tapi dalam dos yang berlebihan boleh membunuh!

ok, those are some of the fact yang aku rajin & berjaya untuk taip. hihi. further info bleh layari link yang aku bagi di atas..

p/s: any drink synonymous to REDBULL & lebey selamat untuk diminum? cadangkan. ;p pasni, maybe minum jugak.. nak buang trus susah.. tp kurangkan pengambilannya..

wallahu'alam

Tuesday, August 10, 2010

sign in as an IIUM student

Alohyee..~ ;)

Dikesempatan yang lengang ini, aku tengah men-submit entri seterusnya pada waktu maghrib. hehehe. tetiba wireless tak buat hal plak.. suka la nak menge-post tanpa ada halangan kan. before ni nak upload images.. asik loading sampai ke pagi esok. frust. =,=

Sedar-sedar dah nak dekat sebulan dok gombak. how was it? ok, awesomeness! IIUM is a great-great place for study. it is well-faciliated. yang penting, makanan sedap2 and berbagai2. nak apa..? makanan arab ada.. western ada... melayu ada.. india ada... yang blom jumpa sushi? keh3. 1st year ni.. aku dapat mahallah SUMAYYAH, yang berlokasi atas bukit. (nanti jer aku upload pics). Plus, mahallah dekat dengan A.I.K.O.L (Ahmad Ibrahim Kuliyyah Of Laws) & library. so, agak beruntunglah. tetiap pagi.. aku akan melalui terowong bawah tanah utk gi kelas..

sliper aku haus,kalau ujan bleh tegelincir

my soft-board.. clean&clear tnp notes. hehe

ni arrangement lama..skang punya lagi kemas.bahaaha!

Jalan ke kelas.. xjauh mana.. dalam 8 minit gitu.. tapi if nak round2 settle urusan dgn department2, memang bleh turun 2 kilo. (relevan x?haha). tapi kat sini rasanya badan aku dah naek semula.. selepas ramai yang tegur aku dah kurus sket sekembalinya dari cuti yang panjang. ou God! jalan banyak+makan banyak= xder maknanya! huhu.

so, i thought, makan jer whatever food yang nak.. female sport complex ada.. hihi. tapi since location dekat mahallah HAFSA, rase malas jugak nak pegi sana. jogging dalam mahallah ni sudee..~ =p ok, let see, actually da takesah bab jaga badan ni.. since my boy start to workout bagai, i can't simply give up! haha~ quit babbling on tis topic. Back to campus story & the people inside, we can see a lot of foreigner students came from all over the world. just mind our own biz. everybody is bz making up their lives. hihi. so, dont bother. =,=

1st OFFENCE I DID-rules; 1st & 2nd years students are not allowed to drive around the campus area.

did i heard that tyme briefing haritu? mybe i felt asleep during the briefing. i dont know. haha. here the story goes, masa pegi GIANT (je kot?), my frend drove the rented car. time balik aku plak. memang bukan hari aku kot (selama ni semua lepas jerr?), kena tahan ngan p.guard. he asked for a matric card, & i thought it was fine since i have it! then dia start cakap apa salah aku. park kete around situ.. & he asked again to bring the owner of the car. sister budak engine tahun ke-4. dia lagi trok kena, sbb p.guard cakap tahun ke-4 still xtau rules UIA.haha. but she defend herself 'wonderful'. kah3. me too. then p.guard tu cakap.. '' if awk budk laws..dh lama kena basuh cukup2''. pergh! dia xsedar dia sedng berleter dengan budak laws jugak skng. haha. funny & crazy. after tat incident, serik dah nak bawak. maybe i should park the car in front of him-outside the campus area.. & start to showw off.. aku bawak luar campus skng. see it..! haha. i never thought aku kena ngan p.guard again kat main campus. coz im trying to be a good student, free from any offence u know.. pray me then!~ (pics akan diupload dlm msa terdekat.tq)


p/s: selamat menyambut ramadhan al-mubarak.. 1st terawih malam ni.yeayy!! ;)